Skip to content

Grupa mică

Copii de 3-4 ani

În grupa mică, un copil începe să se formeze social, învaţă formularea unei cereri, iniţiază şi pătrează prietenii, oferă şi primeşte, respectă reguli şi îşi aşteaptă rândul. Este perioada în care copilul asimilează cu uşurinţă aspectele limbajului, trecând de la limbajul situativ, la cel contextual. Copiii sunt integraţi în discuţii, sunt solicitaţi să transmită un mesaj scurt prin întrebări şi răspunsuri, să pronunţe corect sunetele, îmbogăţindu-se astfel vocabularul activ, dezvoltarea exprimării corecte din punct de vedere sintactic, în propoziții simple; audierea cu atenție a unor texte pentru a-și mări orizontul de cunoaștere; receptarea unui text înțelegând în mod intuitiv caracteristicile expresive și estetice ale acestuia; exprimarea în propoziții simple trăiri, întâmplări din experiența proprie sau a altor copii/adulți în reproducerea unor poezii/povești.. Sunt planificate jocuri şi activităţi prin care cei mici primesc multe informaţii despre mediul înconjurător, se încep activităţile matematice la acest nivel de vârstă studiind cifrele 1, 2 şi 3, se fac operaţii prematematice, precum alcătuirea unei grupe, şiruri, ordonarea crescătoare şi descrescătoare, stabilirea de relații între obiecte și grupuri de obiecte după diferite criterii și realizând comparații;  înțelegerea relațiilor spațiale plasând diferite obiecte într-un spațiu dat sau în raport cu un reper dat.

         Totodată se învaţă primele cântecele, se pictează cu degeţelele, se modelează plastilină, se rup hârtiuţe şi se lipesc, se fac activităţi fizice care cuprind diverse tipuri de mers şi alergatul, orientarea în spaţiu cu raportare la repere date; formarea corectă a deprinderilor motrice de bază; coordonarea mişcărilor în raport cu comenzile verbale sau regulile de joc

         Durata activităţilor variază în funcţie de particularităţile grupei. La această vârstă un copil se poate concentra maxim 15 minute, după care se impune pauza de relaxare şi joacă.